O nás

Sdružení Ambra jsme založili v roce 2002 na podnět několika rodičů dětí se zdravotním postižením, kteří měli zájem o hiporehabilitaci. Navázali jsme na své bohaté zkušenosti z devadesátých let a zahájili pro desítky dětí cestu za zdravím na hřbetě koní.

Naším hlavním posláním je zlepšování kvality života zdravotně postižených osob prostřednictvím hiporehabilitace a provozování sportovních a rekreačních (para) jezdeckých aktivit. Zní to knižně, ale realita je zemitá, odehrává se pod širým nebem, v nádherné i drsné přírodě Vysočiny poblíž tajemné Dědkovské hory. Hiporehabilitaci poskytujeme celoročně, i když zimní počasí (i potřeba koní si odpočinout) si obvykle vynutí přestávku. Máme k dispozici 12 koní různých typů a velikostí a zkušený i stabilní hiporehabilitační tým.

Naše činnosti
-  HIPOREHABILITACE (aktivity s využitím koní)
- výcvik koní pro hiporehabilitaci a sport
- ZÁVODNÍ JEZDECKÁ VYTRVALOST
-závodní PARAVOLTIŽ
- POŘÁDÁNÍ JEZDECKÝCH AKCÍ s důrazem na integraci osob s postižením

- PARAVOZATAJSTVÍ
- rekreační jezdecká turistika

Naše motto: Terapie, která baví!

Sdružení AMBRA je registrovaným střediskem České hiporehabilitační společnosti (ČHS)

a členem České jezdecké federace (ČJF).

Náš tým - koně

GAMBLER - americký klusák nar. 1995

Náš hlavní kůň pro hiporehabilitaci, pro práci ze země a na jízdárně sveze i začínající jezdce. Má za sebou kariéru v klusáckých dostizích, účastník klusáckého Derby, dále vytrvalostní kariéru s Michaelou Burdovou (výkonnost T -2x80, 3.místo na MČR 2005). Má prostorný a energický krok, užší hřbet a vzhledem k vytrvalostní kariéře dokáže pracovat s dětmi za jeden den déle, než ostatní koně. Inteligentní, má rád lidi a přečistotný - což je někdy problém, protože kobližky patří zásadně na kraj cesty nebo u zábradlí kolbiště.  Ve svém věku se stále těší dobrému zdraví a jeho energie je nevyčerpatelná.

ARGIE - český tpelokrevník, nar. 1999

148 cm vysoký Argie je bílý (léta praxe ukázala, že bílá je prostě magnet) a nesmírně empatický a trpělivý koník, který se pro práci s dětmi asi narodil ( v roce 1999). Občas ho trochu zlobí záda, proto má váhové omezení. Úžasný je při práci ze země, proto se hodně využívá pro práci ze země u klientů, kteří na hřbet koně z různých důvodů už nemohou. Nevýhody - udržet ho čistě bílého je někdy nemožné.

PATRON - slezský norik, nar. 2011

Pořízen pro účely paravoltiže. Narozen 2011. V roce 2018 složil lonžovací zkoušku a startoval úspěšně na dvou závodech. Kromě paravoltiže je to šikovný kůň na jízdárně i do terénu. K jeho plnému využití už chybí jen lehká zápřež.

ČIPERKA - pony, nar. 2000

Čiperka  se šikovným dítětem odjede vyjížďku s velkými koňmi (vhodná na houbaření), povozí děti v sedle i s madly, dá se na ní cvičit s malými dětmi voltiž a osvědčila se v zápřeži - paravozatajství je u nás oblíbenou aktivitou, když přijedou stacionáře.

Chodí do výběhu i s 9 metrákovým Patronem, který si k této dámě ve středním věku nic nedovolí, jinak si dotyčná nebere servítky. Čiperka je bezva parťák do nepohody. Nevýhody - ach ta nadváha... a letní ekzém, se kterým už jsme se naučili zacházet, aby byla v pořádku.

LUCKY

Před 6 lety přišel jako malý, vykulený roček. Výchovou pověřen Robin. Spolu dosáhli ve vytrvalosti úrovně 80 km a chystají se příští rok na mezinárodní závody. Lucky je charakterní, s velkou důvěrou ke svému člověku, s měkkými chody a silným hřbetem. Pomalu se zapojuje také do hiporehabilitace, ale jeho čas v této oblasti ještě přijde, spíš je v roli připravené zálohy - a zatím trénuje na vytrvalostní závody.

Haša - shagya arab, nar. 2014

Haša je klisna plemene shagya arab a měla by být budoucí posilou endurance týmu Ambry a pro aktivity s využitím koní tam, kde se uplatní charakterní, velmi senzitivní a vnímavý kůň, který dokáže bleskurychle nastavit zrcadlo jeho chování i myšlenek.

Doltér, český teplokrevník, nar. 1992

Dnes je u nás Doltér v "poloaktivním" důchodu, ale má své uplatnění v práci ze země na kolbišti, jako kontaktní kůň i jako "učební materiál", jak a proč se starat o vysloužilé koně. Kdysi měl být parkurových koněm, ale to mu moc nešlo. Pak náhodně vyzkoušel vytrvalost, a s Danem Burdou vyhráli Mistrovství ČR vytrvalosti juniorů v roce 2000. Později se osvědčil jako učitel i kůň na hiporehabilitaci dospělých.

Dinno, český teplokrevník, nar. 1994

Dinno se u nás narodil a jeho původ směřoval ke skákání. Dosáhl s Danem výkonnosti st. ST, v tréninku skočil 1:80m, v soutěžích mini-maxi 175 cm. Dnes si užívá zaslouženého důchodu a je velmi vděčný za jakoukoliv péči, čištění pletení copánků - asi mu to připomíná časy stájové hvězdy. Jeho hlavní úloha je tedy jasná - kontaktní kůň (a osobní kůň nebeského pošťáka v Černé při každoročním rozsvěcování vánočního stromku).

Sethi - nar. 1994, podílový arab

Sethi je "dítě lásky" - před 20 lety naše temperamentní Corinna přeskočila plot do výběhu, kde se pásl arabský plnokrevník El Hosam. Nebyli jsme tehdy moc nadšení, protože skoková kariéra klisny s konečně slibně rozeběhla... a do toho neplánované hříbě? Sethi se však stal nerozlučným Danovým parťákem a zažili spolu stovky kilometrů na vytrvalostních tratích i některé adrenalinové chvíle. Krasavec Sethi totiž nezůstal nic dlužen temperamentu matky i otce, je nesmírně inteligentní, snadno vzrušivý (mírně řečeno), vytrvalý, na druhou stranu velmi hodný - pokud umíte zacházet s jeho svobodomyslnou povahou:) Je to však kůň jednoho pána a tak už to zůstane.

Lancelot - český teplokrevník nar. 2008

Temperamentní krasavec pro energickou jízdu...

Beatrice - český teplokrevník, nar. 2002

Beatrice alias Beata je nesmírně charakterní klisna, která má za sebou parkurovou kariéru, ale pro potíže s dýcháním ji musela ukončit. U Hanky Išové v Rožné se jí však problémy upravily a může sloužit dětem a vozit je do krásných terénů - té pravé Vysočiny:)

Lenka - kříženka hucula, nar. cca 1994

Zkušená vozitelka dětí, úžasně trpělivá jako kontaktní kůň - stejně jako Beatrix je ustájená v Rožné u Hanky Išové a poskytuje možnost hiporehabilitace dětem, které to mají do Černé daleko a uvítají změnu prostředí.

Náš tým - lidé

HIPOREHABILITACE (AVK)

Michaela Burdová (instruktor AVK) a
Hana Išová (všeobecná sestra, kurs hipoterapie IVZP Brno 1998, kurz využití koni v psychoterapii 2016)
Lenka Rychtecká, Ctibor Iš, Robin Burda - vodiči

PARAVOLTIŽ

Michaela Burdová (lonžér, instruktor jezdectví)
Daniel Burda (lonžér)
Anna Pohanková (trenér)
Lenka Rychtecká (asistent trenér)

VYTRVALOST - Endurance Team Ambra

Daniel Burda (jezdec, instruktor ČJF, S - 80 km)

Robin Burda (jezdec - CEI*90 km)
Michaela Burdová (jezdec, instruktor, 2x80 km)
Lenka Rychtecká (příprava na hobby soutěže)
Eliška Rychtecká (příprava na soutěž dětí ve vytrvalosti)
Ctibor Iš (profesionální  wrangler)

Míša

Michaela Burdová ...
... předsedkyně Sdružení Ambra. Zajišťuje kromě administrativní agendy péči o koně a jejich přípravu, přímou práci s klienty a celý provoz.

Kvalifikace pro práci s koňmi a hiporehabilitaci:

• Instruktor aktivit s využitím koní (ČHS)
  • Pracovník v sociálních službách
  • Instruktor jezdectví (ČJF)
  • VŠZ Praha - zootechnika

Další absolvované kurzy:

• Hipoterapie (Piafa Vyškov)
  • Ergoterapie (Oblastní charita Žďár nad Sázavou)
  • Canisterapie (Piafa Vyškov)
  • Hiporehabilitace podle Charlese Fletchera
  • Kurz managementu neziskových organizací (Kraj Vysočina)
  • Praxe v hiporehabilitaci: 26 let
Hanka

Hana Išová
Zajišťuje zdravotnický dohled při provádění hiporehabilitace.

Kvalifikace:

• všeobecná sestra
  • absolventka kurzu hipoterapie u IVPZ Brno 1998
  • ARIP (SIP) sestra pro intenzivní péči (Ošetřovatelská péče v anesteziologii, resuscitaci a intenzivní péči)
  • kurz bazální stimulace
  • Kurz Ošetřovatelské péče v psychiatrii s využitím koní (PN Havlíčkův Brod)
  • Praxe v hiporehabilitaci: 20 let
  • Má v Rožné ustájené dvě klisny plemene hucul (Lenka)a český teplokrevník (Beatrix) připravené na hiporehabilitaci - dojíždějí sem  někteří klienti Sdružení AMBRA, kteří to mají do Černé daleko

Anička

Anna Pohanková

... jezdeckou praxi získala během studií na Vysoké škole ekonomické v TJ Morava Brno. Po přestěhování na Vysočinu začala jezdit ve Sdružení Ambra, získala osvědčení cvičitele jezdectví a nyní se věnuje našim paravoltižérům. Díky ní dosáhli hned v první sezóně skvělých výsledků.

• cvičitel jezdectví
  • semináře paravoltiže
  • trenérka paravoltiže
Ctibor

Ctibor Iš

• zdravotnický pracovník
  • proškolen jako vodič a asistent HR
  • praxe v HR 7 let
  • zkušený wrangler v jezdecké vytrvalosti
Dan

Daniel Burda

• instruktor jezdectví
  • praxe v hiporehabilitaci - 16 let
  • v současné době zajišťuje především logistiku kolem koní - dopravu krmení, koní na akce
  • nadále aktivně sportuje, nyní více ve vytrvalosti než ve skocích

Zaměstnání a podnikání:
Český rozhlas - zpravodajská sekce

Nakladatelství ARCARO s.r.o. a e-shop www.konskeknihy,cz

Petr

Petr Burda
... od parašutismu a létání se před třiceti lety upsal koním, kterým obětoval leccos a činí tak nadále. Je člověkem v zákulisí, který drží všechno pohromadě - i když se zdají být překážky příliš vysoké...  a hlavně díky němu je tu Ambra už 16 let.

Robin

Robin Burda ...
... se mezi koňmi pohybuje od narození a také se od dětství zapojoval do aktivit se zdravotně postiženými dětmi. Jezdeckou licenci získal ve 12 letech a nasbíral první zkušenosti i vítězství na parkurových závodech, později i ve vytrvalosti. V současné době se věnuje tréninku Luckyho do vytrvalostních závodů, ale také pro specializační zkoušky v hiporehabilitaci.

• praxe v HR 6 let
  • proškolen jako vodič koně a asistent v HR
  • kurz přirozené komunikace u Jitky Bednářové-Smíškové
Leňa

Lenka k nám přišla poprvé asi v deseti letech s přírodovědným kroužkem, svezla se na koni a tak nějak už u koní zůstala. Závodí úspěšně  v paravoltiži, rekreačně jezdí na vyjížďky a v plánu je zapojení do vytrvalosti. Dnes je také důležitou  členkou hiporehabilitačního týmu a její láskou je především Patron, i když neošidí žádného koně.

Lenka Rychtecká st.

Dokáže si získat děti i koně, zařídit i nemožné:))

Postupně se stala významnou částí organizačního týmu při pořádání akcí (stejně jako její manžel, který i při velké vytíženosti v podnikání zajistí výrobu nástupní rampy, skříně do sedlovny, opravu stájí, dopravu věcí na závody...).

Vždycky dorazí ke koním v závěsu za nedočkavými dcerkami, obvykle donese nějakou dobrotu pro lidi i pro koně a dobrou náladu.