Paravozatajství - portrét

24.04.2018

Diane Kastama

2012 FEI Mistrovství světa v paravozatajství v Breda v Holandsku. Kůń Ruby - KWPN.

V USA je paravozatajství mnohem rozšířenější než u nás - a tak se podíváme na miniportréty některých amerických paravozatajců.

Po autonehodě v roce 1991 Diane ochrnula od pasu dolů.  Pro dlouholetou vášnivou drezúrní jezdkyni nebyla jízda bez použití nohou moc zábavná a brzy se začala věnovat paravozatajtsví a dokonce i adrenalinovému kombinovanému paravozatajství, kde sedí na vysokém kozlíku a řídí koně ve vysoké rychlosti, což považovali její přátelé za šílenství.

Diane začala soutěžit s Appaloosou, ale nyní Diane má na opratích spřežení Welsh Cobů D, Rupert a George. Jezdí jednospřeží, dvojpřeží  i tandem. Soutěží proti "zdravým" vozatajcům po celých západních Spojených státech a příležitostně na východním pobřeží na střední a pokročilé úrovni. Diane také demonstrovala své dovednosti na Rolex, KY, Horse Expo v Sacramentu, "Noc koně" v Del Mar. Equine Affair a na různých terapeutických programech po celé Kalifornii. Zároveň se účastnila závěrečných ceremonií na Světových jezdeckých hrách 2006 v Aachenu. Diane je vždy ochotná sdílet své dovednosti a znalosti a prezentovat paravozatajské umění. Byla velmi úspěšná v mezinárodní soutěži Para-jezdectví, získala individuální stříbro a týmový bronz s vypůjčeným hřebcem v roce 2002 v Grevenu v Německu. V roce 2004 se umístila na pátém místě s vypůjčeným velšským cobem v Endinburgu ve Skotsku. V roce 2006 přivezla domů zlato v jednotlivcích,v roce 2008 Diane opět získala v jednotlivcích bronz a týmové stříbro. Kastama bude řídit Rupert na mistrovstvích, který je 1996 Welsh Cob valach.

Sdružení AMBRA, z.s.